Σάββατο, 15/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Ενημέρωση των μελών για τα θέματα της Έκτακτης Γ.Σ.
Ενημέρωση των μελών για τα θέματα της Έκτακτης Γ.Σ.
Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2009 18:47

Στο παρόν άρθρο δημοσιεύουμε μια συνοπτική περιγραφή των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Έκτακτη Γ.Σ. καθώς και μερικά στοιχεία που κρίνουμε χρήσιμο να γνωρίζουν τα μέλη της Ίριδας.

Θυμίζουμε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα επ' αυτών είναι: 

1. Η μόλυνση του ποταμού Σελινούντα από την Εριουργική ΕΠΕ, ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις καθώς διαπιστώνεται ότι α) υπάρχουν αποφάσεις επίσημων οργάνων της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης οι οποίες είτε δεν τηρούνται, είτε παρέχονται με «εκπτώσεις», β) υπάρχει αποδεδειγμένη με στοιχεία (φωτογραφίες κτλ) και μετρημένη (από το επίσημο Κράτος αλλά και ανεξάρτητες πηγές) μόλυνση του ποταμού και  γ) πρωτοφανής προσπάθεια «κουκουλώματος», υποβάθμισης του θέματος και συκοφάντησης των προσπαθειών του Συλλόγου μας.

Επ’ αυτού θυμίζουμε ότι η Ίριδα:  έχει φωτογραφήσει, βιντεοσκοπήσει και αποκαλύψει την αναίσχυντη μόλυνση του ποταμού με αλλεπάλληλες επισκέψεις/παραστάσεις των μελών της, έχει κάνει παράσταση και διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου, έχει ενημερώσει τη Νομαρχία και την Περιφέρεια, έχει κάνει παράσταση στο Συμβούλιο Ύδατος της Περιφέρειας και έχει επανειλημμένως ενοχλήσει με έγγραφα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του νόμου, δηλ.  την εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων που έχουν προταθεί από τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας Αχαΐας (πρόστιμο 20.000 ευρώ και προσωρινή παύση λειτουργίας της Εριουργική ΕΠΕ). Επί του θέματος, επειδή έχει παρατηρηθεί η συμμετοχή μεμονωμένων μελών ζητείται η διαρκής μαζική εθελοντική συμμετοχή, ώστε να μην προσωποποιείται και ονοματίζεται η δράση του συλλόγου από ένα ή δύο άτομα

2. Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Αιγίου και η ανακύκλωση. Επ’ αυτού έχει από τριμήνου συσταθεί ομάδα από μέλη και φίλους της Ίριδας. Η ομάδα αυτή έχει συναντηθεί τόσο με τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής του Δ. Αιγίου (πρώην και νυν αντιδήμαρχο), διάφορους φορείς σε ανοιχτή συζήτηση-συγκέντρωση,  όσο και με τους υπεύθυνους της Ανακύκλωσης ΑΕ, συμβεβλημένη με το Δ. Αιγίου εταιρία για τη διαχείριση των προς ανακύκλωση υλικών. Επίσης, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και της εναπόθεσής τους υπήρξαν συναντήσεις με κατοίκους της Τεμένης και ενημέρωση από την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει γι’ αυτό το λόγο, καθώς και επαναληπτικές επισκέψεις-εποπτεύσεις στο κτήμα Τζουρά όπου έχει εναποτεθεί μεγάλος όγκος σκουπιδιών.

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο συγκεκριμένο θέμα είναι τα εξής: α) η ανάγκη προώθησης της ανακύκλωσης ως μόνης βιώσιμης λύσης στο θέμα των σκουπιδιών  σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Αιγίου, β) η εξεύρεση οικοπέδου για την δημιουργία μπαζότοπου, δηλ. ένα θέμα που χρονίζει στην πόλη και για το οποίο έχει ζητηθεί επισήμως η συνδρομή της Ίριδας προς τη λύση του, γ) η εξεύρεση/παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου οικοπέδου για την σε εβδομαδιαία βάση οργάνωση «Ημέρας Ανακύκλωσης», κατά την οποία θα γίνεται μαζική συγκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών σε συγκεκριμένο χώρο και δ) οι εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΑ καθώς και της αποκομιδής από το κτήμα Τζουρά.

3. Η προστασία του υδροβιότοπου της Αλυκής και η λειτουργία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Για το θέμα αυτό υπάρχει πρόταση από μέλη και φίλους της Ίριδας για την ίδρυση ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ έχουν ήδη γίνει οι επαφές με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ώστε με τη συνδρομή της να καταστεί πραγματοποιήσιμη αφενός η επισκεψιμότητα του χώρου, αφετέρου η λειτουργικότητα του εγχειρήματος.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα χρειαστεί να παρθεί η απόφαση για μαζική εθελοντική συμμετοχή των μελών, καθώς προγραμματίζονται να πραγματοποιούνται δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως καθαρισμός της Αλυκής, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ημερίδες, παρουσιάσεις, επόπτευση κτλ.

4. Οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.  Οι δράσεις που έχει αναλάβει η Ίριδα στηρίζονται στη συνδρομή των μελών της. Αν και το ΔΣ προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις, εν τούτοις είναι σημαντικό να τροφοδοτείται το ταμείο της Ίριδας, ώστε να εξασφαλίζονται οι πόροι για τις τωρινές και τις αυριανές δράσεις. Θυμίζουμε ότι η ετήσια συμμετοχή είναι 20 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του έτους η Ίριδα προχώρησε δύο σημαντικά θέματα:

Α) Χάρη στις παρεμβάσεις μας και την επιμονή μας πετύχαμε την παύση όλων των εργασιών που επρόκειτο να εκτελέσει εντός του υδροβιοτόπου της Αλυκής (περιοχή NATURA 2000) ο Δήμος Αιγίου. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες εξεύρεσης πλαγίων οδών για την χωρίς περιβαλλοντική και διαχειριστική μελέτη πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών (δημιουργία πεζοδρομίου, υπερυψωμένη ασφαλτόστρωση, δημιουργία κρασπέδων κτλ)  εκ μέρους του Δ. Αιγίου προσέκρουσε, όπως αναμενόταν, στο νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να γίνονται οι οποιεσδήποτε τύπου παρεμβάσεις σε χώρους προστατευόμενους και το οποίο πλαίσιο διαρκώς αγνοούνταν από το Δ. Αιγίου.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ακόμη και σήμερα οι αρμόδιοι επιμένουν ότι το έργο αυτό «μπλόκαρε» εξαιτίας «κάποιων οικολόγων» που «δεν θέλουν την ανάπτυξη», καθ’ ην στιγμή η συνδρομή της Ίριδας ήταν να επιμένει και να υπενθυμίζει προς όλους τους εμπλεκόμενους το αυτονόητο: ότι υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται και ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν με καλύτερο, απλούστερο και οικονομικότερο τρόπο, αρκεί οι υπεύθυνοι να κόψουν την όρεξη όσων ορέγονται «αναπτυξιακά» έργα εις βάρος του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι νεώτερες εξελίξεις (δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο) προσπαθούν να επαναφέρουν τεχνηέντως το θέμα περί "διαμορφώσεως της Αλυκής" κτλ. Το θέμα βέβαια παρακολουθείται διαρκώς.

Β) Στο θέμα της παρέμβασης της Ίριδας όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στην παραλιακή ζώνη, υπήρξε επίσημη καταγγελία και δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη της καφετέριας «Φάρος» στην παραλία, οι εγκαταστάσεις της οποίας δεν επέτρεπαν την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση των πολιτών κατά μήκος της προκυμαίας. Επ’ αυτού του θέματος αναμένεται η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου εντός των ημερών.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2009 19:05
 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.