Σάββατο, 15/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Ενημέρωση μελών για το θέμα της Εριουργική ΕΠΕ
Ενημέρωση μελών για το θέμα της Εριουργική ΕΠΕ
Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2009 19:06

Στην περιοχή Γουρτσουμά του Δ.Δ. Μελισσίων του Δήμου Αιγίου λειτουργεί από την δεκαετία του ΄90 επειχείρηση επεξεργασίας μαλλιών με τον σημερινό τίτλο «Εριουργική ΕΠΕ». Τα απόβλητα της συγκεκριμένης βιομηχανίας ιδιαίτερα βεβαρημένα από την χημική κατεργασία της πρώτης ύλης (χρήση ενώσεων του χλωρίου) διοχετεύονται παράνομα στον ποταμό Σελινούντα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η επικίνδυνη μόλυνση με τοξικές ουσίες τόσω των επιφανειακών νερών του ποταμού, όσο και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία της συγκεκριμένη βιομηχανίας είναι γνωστή στης αρμόδιες υπηρεσίες

Συγκεκριμένα:

  1. Με ενέργεια του Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντα το Κ.Ε.Π.ΠΕ. (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος) μετά από αυτοψία στο χώρο της εν λόγω βιομηχανίας διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο δεν εφαρμόζει την μελέτη κατεργασίας αποβλήτων και στις 3/4/2007 εισηγήθηκε στον Νομάρχη Αχαΐας την επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 20.000 (είκοσι χιλιάδες) ευρώ και προσωρινή παύση λειτουργίας.
  2. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα κενό ενεργειών από πλευράς Διοίκησης.
  3. Στις 3/10/2008 με απόφαση του Νομάρχη Αχαΐας το πρόστιμο των 20.000 ευρώ έγινε 500 (πεντακόσια) ευρώ (!) και πέραν τούτου ουδέν. Κανένας επανέλεγχος για το αν έγινε συμμόρφωση της επιχείρησης προς τις υποδείξεις του Κ.Ε.Π.ΠΕ.!
  4. Έκτοτε η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί μολύνοντας ασυστόλως τα πάντα.
  5. Μετά από ενέργειες της «Ίριδας» σε συνεργασία με τον Αρδευτικό Οργανισμό Σελινούντα έγινε νέα αυτοψία από το Κ.Ε.Π.ΠΕ. στις 5/8/2009 στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας. Στο πόρισμα που εκδόθηκε στις 12/8/2009 διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η παράνομη λειτουργία της επιχείρησης και προτείνεται πάλι πρόστιμο και προσωρινή παύση λειτουργίας έως ότου μέσω νέας αυτοψίας διαπιστωθεί η συμμόρφωσή της.

Όπως γίνεται φανερό από το σύντομο ιστορικό υπάρχει ευθύνη της Νομαρχίας Αχαΐας στην κάλυψη της παράνομης λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, της «Εριουργική ΕΠΕ», που προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Η «Ίριδα» θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα πολύ σοβαρό από πλευράς τόσο περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όσο και Δημόσιας Υγείας. Ως τέτοιο το έχει θέσει με σειρά επαφών στην Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος, υπεύθυνου φορέα για την χρήση των υδάτινων πόρων.

Η «Ίριδα» προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα το παραπάνω κείμενο και σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς θα υποχρεώσει τη Δημόσια Διοίκηση να πράξει τα αυτονόητα.

Το ΔΣ

 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.