Κυριακή, 09/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Ομάδα απορριμμάτων και ανακύκλωσης -::- Κοινή ανακοίνωση για το πρόβλημα των απορριμμάτων
Κοινή ανακοίνωση για το πρόβλημα των απορριμμάτων
Τρίτη, 14 Ιούλιος 2009 00:00

Μια ωρολογιακή βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί στα χέρια μας άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια. Το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας με τα ¨σκουπίδια¨ είναι προ των πυλών απειλώντας την υγεία μας, αλλά κυρίως την υγεία των παιδιών μας.

Οι κοινωνικοί φορείς που υπογράφουμε θέλοντας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και θεωρώντας ότι πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας, είτε εκπροσωπεί θεσμούς, είτε είναι ένας απλός πολίτης, έχουμε να προτείνουμε σε κάθε αρμόδιο, αλλά και στην κοινωνία του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής τα ακόλουθα:

Α. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο o όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών και να καταστεί έτσι ευκολότερη και με πολύ μικρότερο κόστος η αποκομιδή τους. Θα πρέπει, λοιπόν, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πολλών φορέων της πόλης αλλά και των ευαισθητοποιημένων πολιτών να γίνει συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την αύξηση των ποσοτήτων των ανακυκλούμενων υλικών, ώστε να φτάσουμε το ποσοστό του 50% των απορριμμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

• Να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην πλανάται η εντύπωση στην κοινωνία του Αιγίου ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν πηγαίνουν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και επομένως ότι η προσπάθεια του καθενός μας απαξιώνεται. Να σταματήσει η αποκομιδή των ανακυκλούμενων υλικών με συμβατικά απορριμματοφόρα και να γίνεται μόνο με  το αυτοκίνητο της ανακύκλωσης.

• Να τοποθετηθεί κοντέινερ μεταφόρτωσης των ανακυκλούμενων υλικών σε κάποιο χώρο, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς στο εργοστάσιο διαλογής στην Πάτρα.

• Να προσδιοριστεί χώρος για εναπόθεση από τους κατοίκους ηλεκτρικών συσκευών, ή άλλων ογκωδών αντικειμένων, με σκοπό την απόσυρση, ή επαναχρησιμοποίησή τους.

• Να προστεθούν νέοι κάδοι ανακύκλωσης μέσα στην πόλη, αλλά και σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα

• Να ληφθεί ειδική μέριμνα για την αποκομιδή των ανακυκλούμενων υλικών από όσες από τις επιχειρήσεις του Αιγίου παράγουν μεγάλες ποσότητες.

• Να γίνεται συχνή παρέμβαση (τουλάχιστον 3 –4 φορές το χρόνο) από τη Δημοτική Αρχή με διαφημιστικά φυλλάδια που θα περιέχουν πληροφορίες και οδηγίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με το διαχωρισμό των απορριμμάτων.

• Με το νέο σχολικό έτος να υπάρξει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν διαφημιστές στα σπίτια τους ενεργοποιώντας τους γονείς τους. Θεωρούμε δε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν μια τέτοια προσπάθεια.

• Να οριστεί χώρος εναπόθεσης αδρανών υλικών (π.χ. υλικά κατεδαφίσεων) και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην μεταφέρονται εκεί και ανακυκλούμενα υλικά,  ξύλα και κλαδιά.

• Να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε μεσοπρόθεσμα να εφαρμοστεί η οικιακή κομποστοποίηση με οργανικά απόβλητα και έτσι να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων.

Β. Παράλληλα, πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση στην Νομαρχία και στην Περιφέρεια από φορείς, πολίτες και τη Δημοτική Αρχή με σκοπό οι αιρετοί, αλλά και οι διορισμένοι εκπρόσωποι της πολιτείας να αναλάβουν  τις ευθύνες τους και να πάρουν τις δέουσες πρωτοβουλίες, που απορρέουν από τη θεσμική τους υπόσταση, ώστε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων της περιοχή να βρεθούν οι προσφορότερες άμεσες, ή μακροπρόθεσμες λύσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να εστιάζονται στους παρακάτω άξονες:

• Άμεσα να δοθούν λύσεις απόθεσης των απορριμμάτων σε νόμιμα λειτουργούντες ΧΥΤΑ

• Να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε περιφερειακό επίπεδο που τόσο έχει καθυστερήσει και ο οποίος θα δώσει το οριστικό τέλος στο πρόβλημα.

 1.  
  1.  
   1.  
    1. Περιβαλλοντολογική Δράση για την Αιγιάλεια "Η ίριδα"
    2. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αιγιaλείας
    3. Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
    4. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής «Άγιος Νικόλαος»
    5. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου
    6. Εργατικό Κέντρο Αιγίου
    7. Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΒΟ
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2009 20:02
 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.