Σάββατο, 15/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Εισήγηση Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου για τις 19/10/2009
Εισήγηση Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου για τις 19/10/2009
Τετάρτη, 21 Οκτώβριος 2009 06:29
Αγαπητοί φίλοι Ο σύλλογός μας σε δράση έχει συμπληρώσει σχεδόν εννέα μήνες. Θα θέλαμε να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση, να δώσουμε ένα είδος αναφοράς στα μέλη μας σχετικά με τα πεπραγμένα του ΔΣ και να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο της περαιτέρω πορείας μας.

Θα θέλαμε επίσης να αξιοποιήσουμε αυτή την συνάντησή μας ώστε να ενσωματώσουμε στη δράση του συλλόγου μας όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μας. Αυτό υπήρξε και το πρωταρχικό μέλημα του ΔΣ, η αξιοποίηση δηλαδή της οποίας αγωνιστικής διάθεσης των μελλών και των φίλων του συλλόγου μας.

Ένας άλλος στόχος μας όχι πολύ διαφορετικός υπήρξε η προσπάθεια διασύνδεσής μας με άλλους συλλόγους σχετικών ενδιαφερόντων με στόχο την ενδυμάμωση της οποίας παρέμβασής μας. Έτσι αρκετές φορές βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι βγάζοντας κοινή απόφαση δράσης με συλλόγους όπως ο Άγιος Νικόλαος της παραλίας Αιγίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καταπάτησης της προκυμαίας στον Φάρο του λιμανιού μας. Προκαλέσαμε επίσης κοινή μίνι σύσκεψη στα Ψηλά Αλώνια με το Εργατικό Κέντρο της πόλης τον Ιατρικό σύλλογο, σύλλογο μηχανικών, δασκάλων, καθηγητών, εμπορικό σύλλογο με σκοπό να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παράνομης απόθεσης σκουπιδιών στον Σελινούντα. Ακόμα προσπαθήσαμε της διασύνδεσή μας με τους φίλους από την Παρασκευή με απώτερο σκοπό να σπάσουμε την προκατάληψη σχετικά με τους "οικολόγους" και τον ρόλο τους. Τέλος βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον συμπολίτη μας κ. Κούρτη Αποστόλη ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης για την αερολέσχη Αιγίου στις παρυγές του Σελινούντα.

Οι επισκέψεις μας ως ΔΣ στο Δήμο Αιγίου υπήρξαν συχνές και υπηρετούσαν τους στόχους μας. Συναντηθήκαμε ακόμα με τον πρόεδρο του Δ.Δ. Τεμένης κ. Σταθακόπουλο για να ενημερωθούμε σχετικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών αλλά και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του χώρου παράνομης εναπόθεσης.

Συντηρήσαμε με αρκετή επιμονή ζητήματα περιβαλλοντολογικού και οικολογικού ενδιαφέροντος στον τοπικό τύπο με άρθρα, ανακοινώσεις σχετικές με την δράση και τα αιτήματά μας. Τώρα σχετικά με τους στόχους και την δράση μας θα ήθελα να αναφερθώ στα ακόλουθα:

1. Προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε το NATURA στην περιοχή της Αλυκής κόντρα στην επίμονη προσπάθεια του Δήμου Αιγίου για αναμόρφωση-τσιμεντοποίηση του περιμετρικού δρόμου και προς το παρών το έχουμε καταφέρει. Ο Δήμος επανέρχεται με νέα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και εμείς θα προσέξουμε σχετικά. Έχουμε επίσης προτείνει στην κ. Παναγιωτακοπούλου (καθηγήτρια του 2ου γυμνασίου) και το έχει αποδεχθεί και με την βοήθεια του Στρατή Χαριτωνίδη να ενταχθεί η Αλυκή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και έτσι στο κέντρο του ενδιαφέροντος των νέων μας. Επίσης ο μηχανικός κ. Αποστόλης Λιόγκας προσφέρεται να διαθέσει τα αναγκαία μηχανήματα για τον καθαρισμό του περιμετρικού αύλακα αλλά και τμήματος του βυθού. Ο Στρατής Χαριτωνίδης ως επικεφαλής της ομάδας υπεύθυνης για την Αλυκή θα μπορέσει εν συνεχεία να σας ενημερώσει εκτενέστερα αλλά και να εντάξει όποιον θελήσει από τα μέλη ή τους φίλους μας στην υπόθεση προστασίας και ανάδειξης του χώρου αυτού.

2. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που μας απασχόλησε όλο αυτό τον καιρό ήταν η ρύπανση του ποταμού Σελινούντα. Ο σύλλογός μας ξεκίνησε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης του λαού της πόλης μας σχετικά με την ρύπανση του ποταμού από τον Ιανουάριο αυτού του έτους με ρεπορτάζ, αρθρογραφία, εφόδους στον τόπο του εγκλήματος αλλά και με την συνεργασία του αρδευτικού οργανισμού Σελινούντος κατάφερε να επανενεργοποιήσει την Δημόσια Διοίκηση στη κατεύθυνση της προστασίας του ποταμού κυρίως από την ΕΡΙΟΝ ΕΠΕ εν πολλοίς υπεύθυνης της μόλυνσης των νερών λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων τα οποία υποχρεούται να λαβαίνει για να έχει την άδεια λειτουργίας του εν λόγω εργοστασίου. Θα ήθελα να σας ενημερώσει σε λίγο λεπτομερέστερα ο κ. Λάφης για το όλο θέμα αλλά και για το τι μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον ώστε να έχουμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα.

3. Ο λόγος πάλι για τα νερά και μάλιστα του Σελινούντα θεωρούμε απαραίτητη μια σε βάθος ενημέρωση του λαού της πόλης μας και τον φορέων του σχετικά με τον υδάτινο πλούτο της περιοχής και την ορθολογικότερη αξιοποίησή τους. Έτσι προγραμματίζουμε ημερίδα για τον υδροφόρο ορίζοντα και την αξιοποίησή των υδάτων. Σχετικά θα σας ενημερώσει στην συνέχεια ο κ. Δήμος Αγγελόπουλος.

4. Η ανακύκλωση. Η ομάδα που έχει συσταθεί έχει προσπαθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει επιτέλους με την ανακύκλωση. Να εξηγήσει στον εαυτό της αλλά και στους έκπληκτους πολίτες που παρακολουθούν το φαινόμενο τα ανακυκλούμενα απορρίματα να φορτώνονται μαζί με τα μη ανακυκλούμενα στα ίδια απορριματοφόρα η ομάδα μας στην προσπάθειά της αυτή έχει επισκευθεί τον τόπο υποδοχής των ανακυκλωμένων στην Ξερόλακα Πατρών ερωτώντας τους εκεί υπευθύνους αλλά και τους αντιδημάρχους της καθαριότητας στο Αίγιο χωρίς να είναι σε θέση να φωτίσει κανέναν σχετικά με το θέμα. Ο κ. Μαυρόγιαννης είναι πάντως διαθέσιμος για μια πληρέστερη ενημέρωση σχετικά.

5. Μια άλλη ομάδα δράσης προέκυψε κατά την διάρκεια της διεκδίκησης από μέρους μας και της απόδοσης σε κοινή χρήση της καταπατηθείσας προκυμαίας στο φάρο του παλαιού λιμανιού της πόλης. Εκεί ο σύλλογός μας εναντιώθηκε στους καταπατητές αλλά και στο Λιμενικό Ταμείο που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του χώρου. Αντιμετωπίσαμε αδιαφορία από τον Δήμο Αιγίου στο αίτημα για απόδοση του χώρου σε κοινή χρήση και τελικά καταλήξαμε στην δικαιοσύνη με τα λεγόμενα ασφαλιστικά μέτρα στην αρχή του καλοκαιριού. Το δικαστήριο έδωσε αναβολή στην εκδίκαση για τις 7 Σεπτέμβρη, η ακροαματική διαδικασία και η επιτόπια έρευνα από τον ειρηνοδίκη έγινε αλλά η απόφασή του δεν εξεδόθει ακόμα. Η κίνησή μας αυτή ωστόσο εξέφρασε το κοινό αίσθημα κατά της καταπάτησης των πεζοδρομίων, πλατειών κλπ από επαγγελματίες, συσπείρωσε αρκετούς συμπολίτες μας και ίσως συνέβαλλε στη μερική αποκατάσταση της πλατείας Αγ. Λαύρας από τις εκεί αυθαίρετες κατασκευές. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αλλά και για το τι μπορούμε να κάνουμε για την πόλη μπορούμε να πάρουμε από τον δικηγόρο και μέλος μας κ. Σπήλιο Αντωνόπουλο.

Όλες αυτές οι δράσεις να γνωρίζετε ότι είναι πάρα μα πάρα πολύ λίγες εμπρός σε μια άσχημη κατάσταση που κάθε μέρα επιδεινώνεται. Η διοίκηση για πάρα πολλά θέματα σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ελάχιστες από τις ευαισθησίες μας συμμερίζεται και η αδυναμία της να αντιμετωπίσει βασικές της υποχρεώσεις όπως η συλλογή των απορριμάτων είναι εμφανέστατη. Δυστυχώς η προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών αλλά και άλλων πολλών τέτοιων προβλημάτων εναπόκειται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η παρουσία σας εδώ είναι η ελπίδα και η δυνατότητα μας να ενταχθείτε σε δράση είναι το κριτήριο της επιτυχίας του ΔΣ. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας και να σας βεβαιώσω ότι χωρίς αυτή τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.
 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.