Πέμπτη, 13/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Διοικητικός Απολογισμός διετείας 2009-2010
Διοικητικός Απολογισμός διετείας 2009-2010
Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011 00:00

Αγαπητά μέλη, η Ίριδα κλείνει φέτος την πρώτη της διετία ως περιβαλλοντικός φορέας. Παρά το μικρό σχετικά χρονικό διάστημα στο οποίο δραστηριοποιείται ο σύλλογός μας, ήδη οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις μας σε θεσμικό, σε πολιτιστικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε μια περιοχή  που πλέον αφορά 55.000 κατοίκους είναι σημαντικές, με καίριες και τεκμηριωμένες θέσεις και διακριτά και επίμονα αιτήματα και παρεμβάσεις.


     Εισερχόμενοι στον τρίτο χρόνο ζωής ως περιβαλλοντικός φορέας της Αιγιάλειας έχουμε ήδη ανοίξει μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων για τα οποία πολύ λίγοι μέχρι χθες συζητούσαν και ακόμη πιο λίγοι δραστηριοποιούνταν και διατύπωναν θέσεις. Η λειτουργία της Ίριδας είναι πλέον ένα ανασχετικό εμπόδιο σε ό,τι αφορά την μέχρι πρότινος ασύδοτη και ανεύθυνη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Πλέον οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι υπάρχει φορέας στον οποίο μπορούν να αποτανθούν και να βρουν υποστήριξη, αλλά κυρίως η Δημόσια Διοίκηση και οι επίσημοι φορείς, καθώς και οι κατ’ επανάληψη ιδιώτες παρανομούντες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεχίζουν τη δράση τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη και την επιχειρηματολογία μιας ισχυρής ομάδας πολιτών.
     Οι μέρες που ακολουθούν είναι κρίσιμες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, καθώς η οικονομική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με αποφάσεις και πρακτικές, οι οποίες διακρίνονται από μια τάση ωραιοποίησης της πραγματικότητας στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το με συνοπτικές διαδικασίες κλείσιμο περιβαλλοντικών υποθέσεων ή η διακριτική και επιλεκτική χρήση της νομοθεσίας την οποία ολοένα και συχνότερα παρακάμπτουν, έχουν εισέλθει πλέον σε μια περίοδο έξαρσης.
     Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι σημαντική η ατομική συμμετοχή και θέση μέσα σε ένα συλλογικό φορέα. Η Ίριδα καλεί όλους όσοι είσαστε ευαίσθητοι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα θέματα ποιότητας ζωής να συμμετέχετε τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης προτάσεων και θέσεων, όσο και σε θέματα που αφορούν την ατομική παρουσία σας σε εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου ή σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Η ισχυρή συλλογική παρουσία είναι μια σημαντική ένδειξη της δυναμικότητας του συλλόγου, αλλά και της απήχησης των αιτημάτων που θέτουμε.
     Κλείνοντας αυτόν τον πρώτο διετή κύκλο σας παραθέτω εν συντομία το έργο της Ίριδας στο οποίο σας καλώ να συμμετέχετε με θέρμη.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διοικητικές πράξεις.

 • Διενεργήθηκαν 20 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου
 • Έγινε μία Γενική Συνέλευση ενημέρωσης των μελών για τις δράσεις του συλλόγου. (17/11/2010)
 • Έγινε μια συνάντηση των μελών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγίου για μια ανασκόπηση των θεμάτων που αφορούν το σύλλογο (8/12/2010)
 • Επισημοποιήθηκε η συμμετοχή μας ως μέλος στην Ομοσπονδία Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών»

Δράσεις του Συλλόγου

 • Διοργανώθηκε συγκέντρωση των κατοίκων στο χωριό Παρασκευή (Μάιος 2009) με θέμα τον μπαζότοπο, την πυρόσβεση και τα γεωργικά υπολείμματα.
 • Μοιράσαμε φυλλάδιο στα σχολεία επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2009)
 • Διοργάνωση Ημερίδας για την Ορθολογική Διαχείριση των υδάτων (22/11/2009) με συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και επίσημων φορέων της περιοχής
 • Έγινε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα νερά του Σελινούντα με επίδειξη δειγμάτων νερού.
 • Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα τον Κορινθιακό Κόλπο (23/5/2010) στο οποίο παρευρέθηκαν επίσημοι φορείς και περιβαλλοντικοί σύλλογοι από ολόκληρο τον Κορινθιακό Κόλπο.
 • Έγιναν προεκλογικές συναντήσεις με τους υποψήφιους δημάρχους όλων των παρατάξεων στους οποίους τέθηκαν θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής καθώς και η πρόταση λειτουργίας ενός περιβαλλοντικού συμβουλίου με θεσμικό συμβουλευτικό ρόλο.

Θεσμικές παρεμβάσεις

 • Αποστολή εγγράφων και επαφές με Δημόσιους φορείς και αρχές καθ’ όλη τη διετία σχετικά με την ΕΡΙΟΝ ΕΠΕ και τη μόλυνση στο Σελινούντα. Για το ίδιο θέμα έγινε επιτόπια καταγραφή της κατάστασης με την παρουσία επίσημου φορέα. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.
 • Συναντήσεις με την πρώην Δημοτική Αρχή για μια σειρά θεμάτων όπως η λειτουργία μπαζότοπου, η ανακύκλωση, η αποκομιδή των απορριμμάτων κτλ.
 • Συνάντηση τον Ιούλιο του 2010 στη Νομαρχία Αχαΐας με τον αν/χη Υγείας κ. Γ. Φεσσιάν και τον Δ/ντή Υγείας της Ν.Α. Αχαΐας κ. Λάμπο, με θέμα τους λόγους ρύπανσης και την κατάσταση των ποταμών της Αιγιάλειας.
 • Τον Οκτώβριο του 2010 στείλαμε επιστολή στο ΥΠΕΚΑ, Δ/νση Φυσικού Περιβάλλοντος με θέμα την προστατευόμενη περιοχή Μπάρμπα-Κλωκού-Φαράγγι Σελινούντα.
 • Έγγραφο προς Κτηματική Εταιρία Δημοσίου σχετικά με την εταιρία Θεοφ. Σιδηρόπουλος & Σία ΟΕ και τη ρύπανση του Σελινούντα. Το θέμα αυτό ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 και είναι σε εξέλιξη.
 • Έγγραφη ερώτηση σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων το οποίο στείλαμε στη νέα Δημοτική Αρχή στις 4 Ιανουαρίου 2011, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση. (Εν τω μεταξύ, σχετικά με αυτό το ζήτημα έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει θέληση της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία ενός άτυπου μπαζότοπου, ενώ και η αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται μαζί με τα κοινά απορρίμματα).
 • Έγγραφο αίτημα προς την νέα Δημοτική Αρχή για σύσταση Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Πολιτικής

Κοινές Δράσεις:

 • Καθαρισμός Αλυκής (22/3/2009) σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αλυκής.
 • Σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αλυκής  στείλαμε έγγραφο προς το Λιμενικό Ταμείο σχετικά με το κλείσιμο της προκυμαίας από τον ιδιοκτήτη της καφετέριας Φάρος, για το οποίο έγιναν ασφαλιστικά μέτρα. Ένα αίτημα για το οποίο δικαιωθήκαμε.
 • Καθαρισμός στομίων (Απρίλιος 2010) στο χώρο της Αλυκής και τοποθέτηση μπαρών (Μάιος 2010) για την παρεμπόδιση εισόδου των οχημάτων στον προστατευόμενο χώρο
 • Συμμετοχή στην αναδάσωση που διοργάνωσε ο Φιλοδασικός Φτέρης (28/3/2010)
 • Συμμετοχή με την Ομοσπονδία Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» στη συνάντηση με την Ομοσπονδία Κυνηγετικών Συλλόγων Πελοποννήσου με θέμα την παράταση απαγόρευσης κυνηγιού στα πυρόπληκτα τμήματα της Αιγιάλειας. Γίνεται προσπάθεια για μια κοινή απόφαση όσον αφορά τη δημιουργία θύλακα προστασίας.
 • Δημιουργία ενημερωτικών αναλογίων-ταμπλό για τον προστατευόμενο χώρο της Αλυκής σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγίου (απομένει η τοποθέτησή τους)

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.