Σάββατο, 15/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Σχετικά με δημοσιεύματα για τη διαχείριση-εκμετάλλευση του ποταμού Σελινούντα
Σχετικά με δημοσιεύματα για τη διαχείριση-εκμετάλλευση του ποταμού Σελινούντα
Πέμπτη, 05 Μάιος 2011 20:43

Η Ίριδα στα τρία χρόνια που υφίσταται ως Περιβαλλοντικός Φορέας έχει παρακολουθήσει και κατ’ εξακολούθηση επικρίνει τις προσπάθειες για «εκμετάλλευση» του ποταμού Σελινούντα είτε από εταιρίες που φέρονται να έχουν «άδειες» και «επενδυτικά σχέδια» που αφορούν στην ίδρυση υδρο-ηλεκτρικών μονάδων εντός της κοίτης του ποταμού και εντός των ορίων της προστατευόμενης ζώνης Natura ή μέσω παρωχημένων μελετών οι οποίες επανέρχονται κατά καιρούς στο όνομα μιας «ιστορικότητας» ή ενός κάποιου «οράματος».

Με παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Αιγίου είχαμε καταδείξει « εις ώτα μη ακουόντων» το πρόβλημα που υπάρχει με τη μόλυνση του Σελινούντα προσκομίζοντας και δείγματα μολυσμένου νερού τα οποία και η τότε αντιπολίτευση και νυν Δημοτική Αρχή αποκαλούσαν «γραφικότητες». Τις «γραφικότητες» αυτές και τον ρόλο συγκεκριμένων εταιριών τις έχουμε δημοσιεύσει στον ιστότοπό μας (http://www.iridaps.gr και http://tinyurl.com/selinountas) .

Στις 22 Νοεμβρίου 2009 διοργανώσαμε Ημερίδα για την Ορθολογική Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων της Λεκάνης Απορροής του Σελινούντα. Στις επιστημονικές θέσεις των ομιλητών οι παρατηρήσεις των παρευρισκομένων εκπροσώπων της πολιτείας ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ήδη από τότε είχαμε επισημάνει ποια, πως και στη βάση ποιών νόμων και ευρωπαϊκών οδηγιών όφειλε να είναι  η ορθολογική διαχείριση των νερών του Σελινούντα.  Στην ίδια Ημερίδα επίσης αναπτύξαμε εκτενώς τόσο το διογκούμενο πρόβλημα που είχε σχέση και με τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου και - σε συνάρτηση με τη λανθασμένη διαχείριση των υδάτων στα άλλα ποτάμια της Αιγιάλειας - τις επιπτώσεις του στο θέμα της διάβρωσης των ακτών. Οι πρόσφατες περιπτώσεις διάβρωσης των ακτών χωριών της Ανατολικής Αιγιάλειας καθώς και η απώλεια των γαλάζιων σημαιών για όλες τις ακτές της περιοχής είναι η θλιβερή επιβεβαίωση των όσων «γραφικών» υποστηρίζουμε από την ημέρα ιδρύσεώς μας.

Εν τούτοις και παρ’ όλο που τα προβλήματα αυτά δεν έχουν αντιμετωπιστεί αλλά αντιθέτως επιτείνονται, έρχονται στο φως «από την πίσω πόρτα» τα ίδια δημοσιεύματα και επανέρχονται οι ήδη κατακριτέες και εκ των συνθηκών ανέφικτες πλέον «επενδυτικές» προτάσεις. Επίσης, επαναφέρονται στη δημοσιότητα εκπονημένες μελέτες τις οποίες και η ίδια η ΔΕΥΑ Αιγίου στην Ημερίδα που διοργανώσαμε επισήμως και δημοσίως είχε χαρακτηρίσει ως «χρήζουσες αναθεώρησης».

Αναρωτιόμαστε πόσο βαθειά βρίσκεται ο πάτος του βαρελιού μέσα στο οποίο έχουν πετάξει την Αιγιάλεια η ανά τετραετία άρχοντές της, ώστε ακόμα και σε αυτό το θέμα και μπροστά στην τραγική εικόνα της πραγματικότητας να μην αποφασίζουν  να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και επιστημονικώς τεκμηριωμένα τα οποία δίνουν λύσεις και φέρνουν ανάπτυξη.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι μπροστά σε επιδιώξεις που δεν στηρίζονται σε νόμιμες και επιστημονικά αποδεκτές προτάσεις για τα περιβαλλοντικά θέματα η Ίριδα θα ενημερώνει τους πολίτες και θα είναι μπροστά στην διεκδίκηση όσων δικαιούνται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.