Σάββατο, 19/09/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Ομάδα προστασίας Αλυκής -::- Καθαρισμός της Αλυκής
Καθαρισμός της Αλυκής
Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2009 07:41

Με επιτυχία έγινε σήμερα Κυριακή 22 Μαρτίου 2009 ο προγραμματισμένος καθαρισμός των παρόχθιων περιοχών και των υδάτινων αυλάκων του υδροβιότοπου της Αλυκής Αιγίου, με τη  συνεργασία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Η ίριδα» και του Εκπολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Αγιος Νικόλαος», κίνηση η οποία συνέπεσε με την  Παγκόσμια Ημέρα Νερού.


Παρ’ όλο που ο καιρός δεν στάθηκε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, εν τούτοις τα μέλη και των δύο συλλόγων που συμμετείχαν, καθώς και αρκετοί φίλοι και εθελοντές, κατόρθωσαν και συγκέντρωσαν ένα μεγάλο όγκο από σκουπίδια τα οποία, δυστυχώς, βρίσκονταν πεταμένα μέσα στη λιμνοθάλασσα. Μετά την – αναγκαστική λόγω επιδείνωσης του καιρού – διακοπή της δράσης τα μέλη και των δύο συλλόγων ήπιαν ένα φιλικό καφέ και συζήτησαν για επόμενες κοινές προσπάθειες, αφού παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις σχετικά με την προστασία του υδροβιοτόπου της Αλυκής. Επειδή η δράση δεν ολοκληρώθηκε αποφασίστηκε από κοινού να επαναληφθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, κάτι για το οποίο θα ενημερωθούν τα μέλη και όσοι φίλοι του περιβάλλοντος ενδιαφέρονται μέσα από σχετική ανακοίνωση. 


Από τη σημερινή προσπάθεια αποκομίσαμε τα εξής:
• Η κοινή δράση συλλόγων και φορέων εκτός από εφικτή είναι αναγκαία, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός που είναι η προστασία των περιβαλλοντικά σπουδαίων οικοσυστημάτων της περιοχής μας που υπάγονται στο δίκτυο NATURA 2000, όπως είναι ο υδροβιότοπος της Αλυκής, αλλά και γενικότερα η ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα όχι απλώς περιβαλλοντικά, αλλά και ποιότητας ζωής.


• Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε η αδιαφορία και η εγκληματική ανοησία ορισμένων εκ των συμπολιτών μας που έχουν μετατρέψει το υδάτινο στοιχείο της περιοχής σε χωματερή: όπως και προ καιρού στο Σελινούντα, έτσι και στην Αλυκή βρέθηκαν από …καζανάκια μέχρι …μια τηλεόραση και πλήθος ελαστικών από τροχοφόρα! Αυτό, εκτός από ανήκουστο είναι και όνειδος για την περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής μας.


• Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η απουσία οποιασδήποτε μέριμνας από πλευράς της πολιτείας για τη φύλαξη και προστασία του υδροβιότοπου, παρ’ ότι αυτός είναι θεσμικά κατοχυρωμένος  ως προστατευόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε να υπάρχει ενεργός και δραστήριος φορέας διαχείρισης.

Επί της ευκαιρίας, υπενθυμίζουμε ότι ο υδροβιότοπος της Αλυκής Αιγίου δεν είναι απλώς μια λιμνοθάλασσα που «κάποιοι οικολόγοι επέλεξαν τυχαία» για να ενταχθεί στο NATURA 2000, αλλά μια περιοχή που – όπως και οι υπόλοιπες της Αιγιάλειας και της Ελλάδος – επιλέχθηκε στη βάση επιστημονικών κριτηρίων και ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας χρήζουσας προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν εντός τέτοιων περιοχών πρέπει απαραίτητα και βάσει νόμου να γίνονται κατόπιν ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για κάθε συγκεκριμμένη περιοχή.


Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους φίλους του περιβάλλοντος συμμετείχαν εθελοντικά στη σημερινή δράση. Η ενεργός παρουσία τους ήταν μεγάλη και σημαντική και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αιγιαλείας «Η ίριδα»

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Μάιος 2011 20:15
 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.