Πέμπτη, 13/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Απολογισμός ΔΣ 2011-2012
Απολογισμός ΔΣ 2011-2012
Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 08:20

Αγαπητά μέλη,η φετινή ΓΣ της Ίριδας βρίσκει την χώρα μας και τον δήμο μας σε μια ιστορική καμπή λόγω των οικονομικών προβλημάτων των τελευταίων ετών τα οποία επηρεάζουν σοβαρά όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια και εκείνες που συνδέονται με τα περιβαλλοντικά θέματα και τα θέματα ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στη διετία που παρήλθε σε πανελλαδικό επίπεδο γίναμε θεατές μιας στροφής προς την υποβάθμιση της πραγματικότητας στα περιβαλλοντικά ζητήματα και ταυτοχρόνως την προσπάθεια κλεισίματος με συνοπτικές διαδικασίες των υποθέσεων που εκκρεμούσαν ή εμφανίστηκαν στο προσκήνιο ενώ σε έξαρση βρίσκεται η επιλεκτική χρήση της νομοθεσίας ή η μεταβολή της σε πιο γρήγορους, πιο εύκολους και λιγότερο επώδυνους, αν είναι επώδυνοι, νόμους για τους ρυπαντές. Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο οι εγγενείς αδυναμίες του Καλλικρατικού πλαισίου άφησαν ανοικτό το έδαφος για νομικίστικες παρακάμψεις των προβλημάτων καθώς  και των φορέων και τον σχεδόν ολοκληρωτικό παραγκωνισμό και την απαξίωση όσων πολιτών δραστηριοποιούνται γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα στο βαρύ οικονομικό κλίμα. Η συζήτηση για ο,τιδήποτε κινείται έξω από τα οικονομικής φύσεως ζητήματα μονοπωλεί σχεδόν τα πάντα, ώστε ελάχιστο πεδίο αφήνεται ελεύθερο ακόμα και για την συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και ο τόπος μας, η Αιγιάλεια.

Η Ίριδα από την αρχή της δράσης της επεδίωξε και επιδιώκει με συνέπεια να κρατά στην επιφάνεια όλες εκείνες τις συζητήσεις που επιμελώς αποφεύγονται κατά τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων του δήμου μας. Παρεμβαίνει στα θεσμικά και διοικητικά όργανα, συνάπτει συμμαχίες με όσους στέκονται πάνω από τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, επιδιώκει συνεργασίες και ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και σύνεση όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων και προσπαθεί να κινητοποιεί με όσους τρόπους είναι δυνατό τους συμπολίτες.

Στα πλαίσια αυτά κατά την παρελθούσα διετία το ΔΣ της Ίριδας

  • Ήλθε σε επαφή με επιστημονικούς συλλόγους και επιστήμονες, είτε δια αλληλογραφίας, είτε δι’ απευθείας συναντήσεων, ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία και να τεκμηριώσει καλύτερα τις θέσεις της για μια σειρά από θέματα όπως η μόλυνση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των απορριμμάτων και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών.
  • Συζήτησε και συσκέφθηκε με αιρετούς, με διοικητικά στελέχη και τους υπαλλήλους του δήμου και, βεβαίως, τους κατοίκους αυτής της πόλης. Καταθέσαμε έγγραφες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η συνεργασία με το προσωπικό του δήμου είναι πολύ καλή και με τη συνδρομή τους επιδιώξαμε και ήδη είμαστε προ της εκκίνησης πιλοτικού προγράμματος δημοτικής κομποστοποίησης. Παρεμβήκαμε σχετικά με τα καμμένα δάση και την ξύλευσή τους καθώς και για την προστασία και τον καθαρισμό της Αλυκής. Συγκεντρώσαμε 2.000 υπογραφές συμπολιτών μας με αίτημα την ανακύκλωση, παρεμβήκαμε σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, σε συναντήσεις και ενημερώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
  • Διοργανώσαμε με επιτυχία ημερίδες για τους υδάτινους πόρους, τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, και τα μέλη μας συμμετείχαν σε πολλές περισσότερες, διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε ανοικτές συζητήσεις με θέματα περιβαλλοντικής επικαιρότητας και παραστήκαμε σε συναντήσεις φορέων στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
  • Καταφέραμε με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας να οδηγήσουμε αφενός στην υιοθέτηση καταρχήν περιβαλλοντικά αποδεκτών πρακτικών. Για παράδειγμα στο θέμα των ελαιοτριβείων παρεμβήκαμε πρώτοι ήδη από τον Απρίλιο, επιδιώξαμε τη συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Φέτος μετά από πολλά χρόνια ο Σελινούντας και η Μιλιαγκού ανασαίνουν κάπως καλύτερα. Και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
  • Αλλά και οι πληροφορίες από τους διαδρόμους του δημαρχείου είναι κι αυτές ενθαρρυντικές. Επί παραδείγματι υπάρχει η πληροφορία για ένταξη στον προϋπολογισμό του νέου έτους της αγοράς θρυμματιστών για τη δημιουργία κομπόστ από τα υπολείμματα των κλαδεμάτων είτε του δήμου, είτε των ιδιωτών.


Αυτά δεν είναι λίγα. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα. Αλλά τα σημάδια είναι θετικά. Μπορούμε και ακόμα καλύτερα.

Παρ’ όλ’ αυτά η διετία αυτή δεν ήταν πάντοτε επιτυχής και κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες ή αντιπαλότητα, φυσική και ηθική.

•    Βάλαμε ενημερωτικές πινακίδες στην Αλυκή και μας της ξήλωσαν άγνωστοι. Αλλά τις ξαναβάλαμε. Είναι πάλι εκεί.
•    Συγκεντρώσαμε υπογραφές για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης και η δημοτική αρχή στην κυριολεξία μας πέταξε εκτός δημοτικού συμβουλίου, δύο φορές, αγνοώντας τη γνώμη των ίδιων των πολιτών που την εξέλεξαν.
•    Συναντηθήκαμε με πρόσωπα τα οποία δεν τήρησαν ούτε τις υποσχέσεις τους, ούτε εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό τους ρόλο. Αλλά επιμείναμε.
•    Μεγάλο πρόβλημα αυτής της διετίας ήταν η διοικητική δυσλειτουργία. Ατυχώς το απερχόμενο ΔΣ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα που αφορούσαν τόσο στην συμμετοχή των ίδιων των μελών του, όσο και προβλήματα επικοινωνιακής φύσης. Υπήρξαν αποχωρήσεις οι οποίες κόστισαν σε στελεχιακό δυναμικό και κατ’ ουσίαν δεν αναπληρώθηκαν, παρά τις προσπάθειες να αναπληρωθούν από μέσα. Αν και η γραμματειακή οργάνωση βελτιώθηκε σε επιμέρους τομείς, εντούτοις η συνολική λειτουργία του ΔΣ αποτέλεσε τροχοπέδη σε αρκετά ζητήματα διότι δεν επαρκούσαν τα πρόσωπα για να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς συναντήσεις και υποχρεώσεις που διαρκώς εμφανίζονταν. Για τούτο είναι ανάγκη το νέο ΔΣ να αποτελείται από πρόσωπα που μπορούν να διαθέσουν χρόνο και προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Ίριδας.
•    Όμως το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η καθαυτώ συμμετοχή. Η Ίριδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μελών της. Δεν πρέπει να περιορίζεται η συμμετοχή σε μία ή δύο Γενικές συνελεύσεις και την κοπή της πίτας. Είναι απαίτηση των καιρών πλέον για πιο έντονη και μεγαλύτερη εμπλοκή στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό το βάρος δεν μπορεί να σηκωθεί μόνο από τα μέλη του ΔΣ, χρειάζεται και η έμπρακτη στήριξη και ενεργή συμμετοχή στις δράσεις από την πλευρά των μελών.

Στη διετία που ακολουθεί υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα

•    Οι υδάτινοι πόροι και η προστασία τους. Οι χείμαρροι και τα ποτάμια της Αιγιάλειας βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα προβλήματα στις όχθες κατ’ αρχήν του Σελινούντα όπου είμαστε ήδη έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στη δημιουργία ενός αλσυλλίου από δρύες που θα αποτελέσει πρότυπο και για τα άλλα ποτάμια της περιοχής. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η παρέμβασή μας για τα ελαιοτριβεία είχε θετικό πρόσημο, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και αρκετοί επαγγελματίες δείχνουν να θέλουν να ανταποκριθούν με περιβαλλοντικά συμβατό τρόπο. Αλλά υπάρχουν ακόμα παρεμβάσεις μέσα στην κοίτη των ποταμών, σπαστιροτριβεία λειτουργούν ακόμα, ρυπαντές υπάρχουν ακόμα. Το παράδειγμα της Αλυκής, από την οποία πλέον υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά της μόλυνσης από ανθρωπογενή αίτια, δεν πρέπει να μας αφήνει να εφησυχάζουμε.
•    Στη διαχείριση των απορριμμάτων τα γεγονότα με την Παπανικολού είναι φρέσκα και γνωστά. Η περίπτωση των απορριμμάτων της Αν. Αιγιάλειας που πάνε στον κατεστραμμένο ΧΥΤΑ θα έλθει με δριμύ τρόπο στην επόμενη διετία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει μια επικίνδυνη τάση να οδηγούμε τα απορρίμματα απλώς στο χώσιμο, από το να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα στη ρίζα του. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ενδείξεις, π.χ. η ισχνή αύξηση της ανακύκλωσης όπως τη βλέπουμε μέσω του Διαύγεια, καθώς δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, αλλά και η πρόταση για εταιρία κοινωνικής βάσης στα πρότυπα της Σπάρτης. Όμως ο βασικός φορέας που θα έπρεπε να πάρει θέση, δηλ. ο δήμος Αιγιαλείας, εμφανίζεται ολοσχερώς αρνητικός. Το παράδειγμα του τερατώδους εργοστασίου που ξαφνικά εμφανίστηκε και το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα είναι ένα παράδειγμα, και ένα άλλο είναι ο τρόπος χειρισμού της διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας με τις ήξεις-αφίξεις θέσεις της δημοτικής αρχής.
•    Υπάρχει το θέμα της επέκτασης του Βιολογικού καθαρισμού και του αγωγού του στο οποίο χρειάζονται επιμέρους παρεμβάσεις και πιέσεις.
•    Τέλος, ανοιχτά μένουν πολλά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής στον αστικό χώρο. Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες συζητούνται ερήμην της Ίριδας και οφείλουμε να παρέμβουμε καταθέτοντας τις δικές μας προτάσεις και θέσεις. Επί παραδείγματι αναφέρουμε τα ξεραμένα πεύκα των Ψηλών Αλωνιών, τον αποχαρακτηρισμό πλατειών για αθλοπαιδιές καθώς και η επιστροφή δημόσιων χώρων στη χρήση των πολιτών όπως η περιοχή του Τριαντείου, η δημιουργία ποδηλατόδρομων κτλ.

Για αυτά τα θέματα το απερχόμενο ΔΣ καταθέτει τις εξής προτάσεις:

1.    Τη δημιουργία ενός φυλλαδίου για την ανακύκλωση με χρήματα που θα δαπανήσει ο σύλλογος, ώστε να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου Αιγιάλειας για την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2013. Το φυλλάδιο μπορεί να μοιραστεί είτε πόρτα-πόρτα με εθελοντική συμμετοχή των μελών, είτε σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ μέσω των λογαριασμών της.
2.    Τη δημιουργία δικτύου κομποστοποιητών είτε με την απευθείας αγορά με δαπάνες του συλλόγου, είτε/και με τη συνεργασία μεταξύ πολιτών που ήδη διαθέτουν κομποστοποιητές με ορίζοντα έναρξης τον Απρίλιο του 2013. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βάση μετρήσιμων δεδομένων και ποιοτικών χαρακτηριστικών ώστε να αποκτηθεί τεχνογνωσία και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επέκταση της δράσης.
3.    Να ασκηθεί πίεση στη Δημοτική αρχή ώστε τελικώς να αγοραστεί θρυμματιστής και, κυρίως, να υπάρξει η δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος από το οποίο θα αντληθούν στοιχεία χρήσιμα τόσο για την επέκτασή του, όσο και για τη βελτίωσή του.
4.    Να ασκηθεί πίεση στη Δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος διάθεσης αδρανών υλικών και μπάζων, καθώς είναι καιρός πλέον να δοθεί λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα των υδάτινων πόρων.
5.    Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τα του βιολογικού καθαρισμού.
6.    Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί θέματα ποιότητας ζωής σε επίπεδο αστικών χώρων και να καταθέτει προτάσεις γι’ αυτά.

Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι σημαντική η ατομική συμμετοχή και θέση μέσα σε ένα συλλογικό φορέα. Η Ίριδα καλεί όλους όσοι είσαστε ευαίσθητοι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα θέματα ποιότητας ζωής να συμμετέχετε τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης προτάσεων και θέσεων, όσο και σε θέματα που αφορούν την ατομική παρουσία σας σε εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου ή σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Η ισχυρή συλλογική παρουσία είναι μια σημαντική ένδειξη της δυναμικότητας του συλλόγου, αλλά και της απήχησης των αιτημάτων που θέτουμε.Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.