Κυριακή, 09/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Δελτίο Τύπου: Η ανακύκλωση είναι καθοριστική για ένα σύγχρονο Δήμο Αιγιαλείας.
Δελτίο Τύπου: Η ανακύκλωση είναι καθοριστική για ένα σύγχρονο Δήμο Αιγιαλείας.
Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014 00:00

Δεν νοείται σήμερα σύγχρονη διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί ανακύκλωση. Η λέξη αυτή έχει ταυτισθεί (και σωστά) με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ανακύκλωση σημαίνει εκείνη την διαδικασία κατά την οποία διάφορα υλικά μη χρήσιμα για τον άνθρωπο, είτε μετά από χρησιμοποίησή τους, είτε από φυσικές διεργασίες μετατρέπονται σε νέα αγαθά. Η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Μπορούμε να πούμε, ότι αρχίζει από την εποχή του χαλκού.

Σήμερα η παραγωγή νέων βιομηχανικών προϊόντων, έχει κάνει την ανακύκλωση πιο σύνθετη αν όχι και πιο δύσκολη για πολλά υλικά. Σύγχρονα όμως η βιομηχανία της ανακύκλωσης έχει επίσης αναπτυχθεί.

Η ποικιλία των προς ανακύκλωση προϊόντων είναι εκτενής. Συμπεριλαμβάνουν μεγάλες οικιακές συσκευές και υπολογιστές μέχρι το χαρτί και τις πλαστικές σακούλες.

Ανακύκλωση είναι επίσης :

  • Η μετατροπή των αποβλήτων μέσω του βιολογικού καθαρισμού σε λίπασμα και καθαρό νερό για αρδευτική ή άλλη χρήση.
  • Η κομποστοποίηση των οργανικών ουσιών και η δημιουργία χούμου.
  • Η μετατροπή στερεών υλικών μέσα από κατάλληλες επεξεργασίες σε χρήσιμες υλες για διάφορες χρήσεις.
  • Ο θρυμματισμός των κλαδιών και η παραγωγή οργανικού υποστρώματος.

Στις τοπικές κοινωνίες το πλαίσιο οργάνωσης της ανακύκλωσης είναι θέμα των τοπικών Δήμων. Αν δεν υπάρχει σωστή οργάνωση και ενημέρωση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής το αποτέλεσμα της ανακύκλωσης όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητικό, αλλά δουλεύει και αποκαρδιωτικά για τον Δημότη.

Σήμερα το θέαμα των ανοικτών ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ στο Δήμο Αιγιαλείας και τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης είναι αρνητική εικόνα για μία κοινωνία που θέλει να σέβεται το περιβάλλον, να μην σπαταλά τον πλούτο της και να δημιουργεί Δημότες Πολίτες.

Η καλύτερη οργάνωση της ανακύκλωσης είναι καθοριστικό για τον πολιτισμό μας έργο και πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία θα προέλθει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Το Δ.Σ της Ίριδας

 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.