Πέμπτη, 13/08/2020

Κοινοποίηση στο facebook

Αρχική -::- Νέα -::- Δελτίο Τύπου: Οι Θρυμματιστές κλαδιών ή Κλαδοφάγοι.
Δελτίο Τύπου: Οι Θρυμματιστές κλαδιών ή Κλαδοφάγοι.
Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2014 00:00

Το κλάδεμα των δένδρων είναι μια σημαντική διαδικασία για τους δενδροκαλλιεργητές  με φυσικό επακόλουθο την δημιουργία  μεγάλου όγκου  κλαδιών και φύλλων. Η συνήθης πρακτική διαχείρισης αυτού του όγκου κλαδιών είναι το κάψιμο. Μία εύκολη αλλά συγχρόνως η χειρότερη από τις υπάρχουσες λύσεις. Δεν είναι περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μόνο οι αποπνικτικοί καπνοί: μεγαλύτεροι και σοβαρότεροι είναι οι κίνδυνοι πυρκαγιάς που εγκυμονούν αυτές οι καύσεις. Από την «αμέλεια κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών» προκαλούνται οι περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές σύμφωνα με τα στατιστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι θρυμματιστές κλαδιών ή κλαδοφάγοι αποτελούν την ιδανική λύση στο πρόβλημα αφού μετά τον θρυμματισμό επιπλέον προκύπτουν προϊόντα αξιοποιήσιμα είτε ως βελτιωτικά εδάφους, είτε ως καύσιμη ύλη κυρίως για θέρμανση. Αυτή είναι άλλωστε και η διεθνής πρακτική αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας ιδιώτες καλλιεργητές έχουν προμηθευτεί μεμονωμένα τέτοια μηχανήματα αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό προφανώς λόγω του κόστους (το οποίο κυμαίνεται από 600 έως 5000 ευρώ, αναλόγως τον τύπο και την παλαιότητα).

Από τον Δήμο Αιγιάλειας  είχε ληφθεί απόφαση για την προμήθεια  Θρυμματιστών κλαδιών σε συνδυασμό με  πελετοποιητή ο οποίος θα αξιοποιούσε τα προϊόντα  θρυμματισμού  προς καύσιμη ύλη και θα έλυνε με αναμφισβήτητα ιδανικό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του τεράστιου όγκου των προϊόντων των κλαδεμάτων. Κλαδέματα τα οποία μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο καίγονταν ή στοιβάζονταν όπως -όπως  αποτελώντας κίνδυνο για τις παρακείμενες περιουσίες.

Τελικά όμως δεν έγινε τίποτα παρά τις καλές προθέσεις ορισμένων παραγόντων του Δήμου και το ασήμαντο του κόστους συγκριτικά με άλλες δαπάνες.

Η Ίριδα, που έχει ασχοληθεί με το θέμα και στο παρελθόν και το παρακολουθεί, θέλει να ελπίζει ότι αυτό θα είναι μέσα στις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Το Δ.Σ της Ίριδας

 

Είσοδος μέλους
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Theme, .me.uk domains. Valid XHTML and CSS.